Ga naar blog

#20 Kraakbeen; vriend of vijand?

908140433123257

Gewrichtskraakbeen (hyalien kraakbeen) is een belangrijk bindweefsel. Dit kraakbeen werkt als een beschermingsmechanisme tegen compressiekrachten. Het fungeert als een beschermlaag om het bot zodat bot op bot contact wordt tegengegaan. Daarnaast zorgt kraakbeen onder invloed van de gewrichtsvloeistof (synovia) ervoor dat gewrichtsvlakken zonder teveel wrijving over elkaar kunnen bewegen. Gewrichtskraakbeen bestaat voor het grootste gedeelte uit water, is slecht doorbloed en bevat geen lymfevaten of zenuwvezels. Door dit hoge watergehalte is het kraakbeen elastisch en in staat zich aan te passen aan de compressiekrachten, waarna het bij ontlasting weer terug vormt naar zijn oorspronkelijke vorm.

Helaas kan gewrichtskraakbeen ook beschadigen. Naast het progressief verlies van kraakbeen bij artrose kan er ook schade ontstaan door een acuut trauma moment. Zowel bij artrose als bij acute kraakbeenschade ontstaan er pijn en functiebeperkingen. Hierdoor kun je zowel in het dagelijks leven als tijdens je sportactiviteiten belemmerd worden. Er zijn 4 gradaties te onderscheiden bij kraakbeenschade. Graad 1; het kraakbeen heeft een zachte plek en de verende functie is verminderd, graad 2; kleine scheurtjes in het oppervlak van het kraakbeen , graad 3; de scheurtjes hebben diepere groeven en losse stukken, graad 4; het kraakbeen is kapot tot op het bot.

Bij artrose is het belangrijk om aangepast te blijven bewegen om verslechtering tegen te gaan. Dit kan door middel van professionele begeleiding van een fysiotherapeut. In de uiterste gevallen bij bijvoorbeeld knie- of heupartrose kan er een gewricht vervangende operatie geïndiceerd zijn. Bij acute kraakbeenschade, die vaak ontstaat door trauma’s tijdens het sporten, wordt regelmatig ingegrepen door middel van een artroscopie (kijkoperatie). In sommige gevallen wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van verschillende operatie technieken voor het herstellen van het kraakbeen afhankelijk van de grootte van het defect. Bekende toegepaste technieken zijn microfracturing, ACI en OAT. Aan deze ingrepen is een intensief revalidatieproces verbonden.
In ernstige gevallen kan acute kraakbeenschade zelfs leiden tot het gedwongen moeten stoppen met sporten.

0 Wees de eerste 'liker' van deze post!
Deze pagina delen:     Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone