Ga naar blog

#18 Ontstaan er op kunstgras meer voetbalblessures?

kunstgras

Het aantal kunstgrasvelden is groeiende in het hedendaagse voetbal. Veel clubs kiezen voor de voordelen die een kunstgrasveld te bieden heeft. Zo kan er tijdens alle seizoenen van het jaar gevoetbald worden onder zeer wisselende weersomstandigheden. Daarnaast kan een kunstgrasveld zeer intensief gebruikt worden zonder dat de kwaliteit van het veld achteruit gaat. In veel moderne stadions zijn de omstandigheden voor natuurgras om te groeien niet optimaal, waardoor er gekozen wordt voor kunstgras.

In de praktijk merk ik dat voetballers er vanuit gaan dat er meer blessures ontstaan op kunstgras vergeleken met natuurgras. Is dit wel zo?

Er zijn meerdere wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar het verschil in blessure incidentie bij voetballen op natuurgras en kunstgras. Uit de meeste onderzoeken blijkt dat er geen verschil is in de incidentie van acute blessures. Deze onderzoeken zijn verricht bij zowel mannen als vrouwen op amateur- en professioneel niveau. Deze conclusie geldt voor zowel wedstrijden als trainingen.

Wat overbelasting blessures betreft zijn er niet voldoende goede onderzoeken verricht om hier betrouwbare uitspraken over te doen. Een goede onderzoeksopzet blijkt lastig te zijn bij overbelasting blessures doordat veel voetballers doorspelen met zo’n blessure. Daarnaast is het moeilijk aan te geven op welke ondergrond de overbelasting daadwerkelijk ontstaan is. Wel zijn er aanwijzingen dat er verschillen zijn in de typen blessures tussen de twee ondergronden.

Mannen spelend op kunstgras lijken een groter risico te hebben voor het ontstaan van spierletsel in het bovenbeen dan mannen spelend op natuurgras. Ook lijkt enkelband letsel vaker voor te komen op kunstgras. Om hier betrouwbare uitspraken over te doen is meer onderzoek nodig. In de toekomst kan er mogelijk ook nog onderzoek gedaan worden naar de blessure incidentie bij snel wisselen tussen de twee ondergronden.

In de recente onderzoeken werd er gespeeld op de 3e generatie kunstgrasvelden. Dit zijn velden die wat huidvriendelijker zijn bij bijvoorbeeld slidings. De velden kenmerken zich met langere vezels en de infill van rubberen korrels en zand.

0 Wees de eerste 'liker' van deze post!
Deze pagina delen:     Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone