Ga naar blog

#12 Sport en compressiekleding

Compressie

In de afgelopen 20 jaar is er een enorme toename van het gebruik van compressiekleding tijdens het sporten. De meest voorkomende doelen waarvoor deze compressiekleding gedragen wordt zijn het voorkomen van blessures, toename van prestatie en het bevorderen van herstel. Het gaat hier om compressie shirts, compressie broekjes en compressie kousen ed. Er komen vaak vragen voorbij in de sportfysiotherapie praktijk of deze kleding effect zou hebben.

Uit recente studies blijkt dat compressiekleding geen effect heeft op duur-, sprint- en krachtprestaties. Naar alle waarschijnlijkheid heeft compressiekleding ook geen invloed op het fysiologische herstel na inspanning. Er kan wel sprake zijn van een psychologisch effect, omdat het gevoel van spierpijn minder ervaren wordt. Verder zijn er geen goede studies die onderzocht hebben of compressiekleding tot minder blessures leidt.
Daarnaast blijkt uit een recent onderzoek dat compressie kousen niet zorgen voor een sneller herstel van shin splints (een veel voorkomende blessure bij hardlopers).

In rust stimuleert de kleding door de externe druk de veneuze bloedstroom, maar bij inspanning valt dit in het niet door de pompwerking van de spieren.
Wat betreft het afvoeren van afbraakproducten zorgt een cooling-down of uitfietsen al voor een optimale afvoer. Compressiekleding heeft geen meerwaarde.

Bij het gebruik van compressiekleding kan het placebo-effect ook van belang zijn. Mocht je als sporter het idee hebben dat het prettig is om deze kleding te dragen, doe dit dan gerust. Het dragen van compressiekleding kan namelijk geen kwaad.

(Ijzerman 2013, sportgericht)

2 personen vinden deze post leuk
Deze pagina delen:     Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone